';

FAQ proprietari

Un cățel trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate pentru a deveni erou donator de sânge. Găsiți criteriile aici (insert link here)

Dacă îndeplinește toate criteriile, atunci dă-ne un telefon la 0734 625 030 sau un e-mail la office@hemopet.ro și te vom ghida prin toate etapele donării de sânge.

Donatorii au parte de multe beneficii, precum și de prioritate și gratuitate la transfuziile de sânge, dacă este nevoie. Un avantaj al donării lunare este acela că sângele este testat la fiecare recoltare și, astfel, stăpânul animalului știe că e sănătos.

În plus, fiecărui donator i se face o hemoleucogramă gratuită pe an (le-am efectuat acest test câtorva donatori în diverse stadii ale donării, celulele se refac perfect, iar la 3 săptămâni sunt refăcute complet).

În afară de aceste avantaje, oferim un pachet de beneficii care poate varia în funcție de necesitățile fiecăruia. Pachetul standard constă în consultații gratuite, reducere de 10- 15% la tratamente, deparazitări interne și externe gratuite, toaletare urechi, unghii și glande perianale gratuite, precum și vaccinare anuală gratuită.

Este indicat să mănânce înainte de donare, fiindcă urmează să i se recolteze aproximativ 450 de ml de sânge, cantitate care poate fi donată fără riscuri de către un cățel sănătos de 23- 25 de kilograme.

Nu. După donare, cățelușul se poate juca și poate mânca și bea apă normal, fără să fie necesar nici un fel de tratament special. Se recomandă totuși să nu facă un efort susținut în următoarele câteva ore după donare.

Orice lucru nou îi poate crea o senzaţie de neliniște la fel cum se întâmplă şi în cazul oamenilor care donează sânge pentru prima oară.

Pregătirea este cheia succesului şi, dacă exersați câteva mici tehnici dinainte, câinele va fi obişnuit cu ce se va întâmpla în cadrul donării. De exemplu, poți să-l aduci în vizită la clinică doar pentru a socializa și pentru a se obișnui cu personalul, putem exersa urcatul pe masă și oferirea de recompense pentru a asocia vizita la veterinar cu ceva benefic, fiindcă actul de donare de sânge trebuie să fie un act voluntar.

Acasă poți să-l înveți să stea culcat pentru perioade de câte 10 minute, pentru a se obișnui cu poziția și pentru a fi liniștit atunci când echipa de medici recoltează sânge.

Este important să fii relaxat și să ai încredere în echipa medicală care se ocupă de recoltare, deoarece experiența noastră asigură un proces fără stres și fără incidente. Recomandăm să stai cu el pe tot parcursul recoltării, pentru a-i insufla sentimentul de siguranță.

Recoltarea în sine nu este dureroasă, iar dacă reușim să-l convingem să stea pe masă, garantăm că nici nu va ști că există ace în jurul său.

Dacă, totuși, nu se simte bine în clinică și este stresat și agitat, atunci nu-l forțăm să doneze și fie încercăm să recoltăm la domiciliul cățelului, fie nu mai recoltăm deloc. Este extrem de important să se respecte caracterul voluntar al actului donării, motiv pentru care donatorii canini nu sunt sedați niciodată.

Sângele se recoltează din vena jugulară, zona respectivă fiind o zonă cu puține terminații nervoase care asigură o recoltare nedureroasă și rapidă. Puteți urmări aici un video de prezentare a procedurii de recoltare de sânge la câini (insert link here).

Întregul procedeu durează aproximativ 5-7 minute, dacă totul decurge fără probleme, adică dacă donatorul stă cuminte și nu se mișcă. Este important să stea liniștit fiindcă mișcările pe masă pot determina acul să iasă din venă și să se producă hematoame. Dar aceste incidente se întâmplă destul de rar și nu au efecte adverse asupra cățelului. Echipa noastră este pregătită să acționeze corespunzător în orice situație.

Da, și animalele au grupe de sânge și recomandăm determinarea grupei de sânge a oricărui animal, indiferent dacă are sau nu nevoie de transfuzie. Determinarea grupei de sânge se face o singură dată în viață și cunoașterea acesteia dinainte te poate scuti de timp pierdut atunci când te confrunți cu o situație de urgență.

Toți donatorii stabili care se înscriu în program sunt testați gratuit pentru determinarea grupei sanguine. În urma testării, câinii sunt împărțiți în 2 grupe : D.E.A. 1 negativ sau pozitiv, iar pisicile sunt împărțite în 3 grupe: A, B și AB. Mai multe informații despre grupele de sânge la câini și pisici găsiți aici (insert link here).

În prezent sunt puse la dispoziția donatorilor două locaţii din București

În curând vom organiza campanii de recoltare în mai multe oraşe mari din țară şi suntem recunoscători oricăror cabinete care doresc să ni se alăture și să ajute prin punerea la dispoziţie a locației acestora pentru organizarea de recoltări.

Studiile recente au demonstrat că un câine de 23-25 kg poate dona o unitate sanguină de sânge (450 ml) la fiecare 3-4 săptămâni fără nici un risc sau nevoia de a administra suplimente nutriționale. Majoritatea donatorilor care sunt în programul Hemopet donează regulat, o dată pe lună sau la intervale de două – trei luni, beneficiind de mai multe avantaje față de un donator ocazional. Actul de donare de sânge este un act voluntar și fiecare proprietar decide când se simte confortabil să vină cu cățelul lui la donat. Nu obligăm proprietarii să vină la intervale regulate, însă îi rugăm să ne ajute atunci când avem nevoie și când cererile de produse sangvine sunt foarte multe. Cu cât avem mai mulți donatori, cu atât speram ca și apelurile noastre să fie mai rare.

Cărțile de specialitate spun că un donator canin sănătos poate dona între 11-19 ml de sânge/kg fără a se produce repercusiuni asupra organismului. Elementele sângelui (celulele roșii și fierul) se refac in aproximativ 10 zile de la donare. Cantitățile pe care noi le recoltăm diferă în funcție de pungile folosite – pungi de 250 ml sau de 450 ml. Sângele este recoltat folosind pungi de recoltare din medicina umană (sistem închis) și nu recoltăm niciodată mai mult de 450 ml (indiferent de cât de mare este cățelul). Toată metodologia și practica noastră în domeniul băncii de sânge și transfuziologie se bazează pe informațiile din studii recente și cărți de specialitate.

Nu este nici o problemă, echipa Hemopet îți pune la dispozițe două variante: transportul de la domiciliu până la clinică și înapoi, sau recoltarea direct la domiciliu. Important e să-ți dorești să ajuți, iar soluția cea mai bună o găsim împreună.

Medicul veterinar al pacientului ne va contacta şi va face comanda pentru sânge. Un membru al echipei Hemopet va livra sângele în aproximativ 2 ore de la comandă (în funcţie de disponibilitatea produsului cerut), în cazul comenzilor din București. În alte oraşe din țară sângele va ajunge în 24-48 ore.

În situația în care este nevoie de transfuzie în regim de urgență proprietarul poate veni personal la sediul nostru din Piața Romană (Clinica Veterinară Hemopet) să ridice punga sau poate aduce pacientul direct la clinica noastră. Acest aranjament însă trebuie confirmat telefonic și de medicul curant al pacientului și anunțat în prealabil pentru a ne asigura că produsul sanguin dorit este disponibil în stoc.

Orice cățel care are între 1-8 ani și 25 de kg poate dona indiferent de rasă, culoare sau sex. Vezi toate cerințele.

Din păcate nu mai avem disponibili donatori felini. Motivul principal: bunăstarea donatorilor și evitarea stresului la care erau supuși lunar aceștia (stresul transportului, al contenției, al sedării). Recomandăm proprietarilor pacienților să facă apel la cunoștințe sau prieteni pentru a găsi donatori eligibili. În continuare ajutăm cu informații, cu procesul de testare, recoltare și transfuzare a sângelui de pisică la sediul nostru.

Cerințe:

Pisicile au 3 grupe de sânge și pot primi sânge doar de la aceeași grupă, obligatoriu.

Trebuie să aibă greutatea peste 4 kg și să fie clinic sănătos. Poate fi mascul, femelă și nu are importanță dacă este sau nu castrat. Să fie vaccinat la zi și să nu iasă pe afară, de preferat, deoarece există riscul infectării cu boli virale de la alte pisici. Să fie testat negativ FiV/FeLV și să nu se afle sub vreun tratament medicamentos.

Recoltare – minim 50 ml sânge, numai cu tranchilizare (nu anestezie, doar o ușoară sedare) + revenire. Sângele nu se stochează și este recomandat a fi utilizat în 24-48h de la recoltare. Grupa de sânge se testează obligatoriu, deoarece nu sunt compatibile cele 3 grupe de sânge. Nu există donatori universali la pisici! Proprietarul animalului trebuie să fie de acord cu tranchilizarea și cu disponibilitatea donării la cerere.

Nu. Și, de asemenea, nu poate dona dacă a avut nevoie de transfuzie de sânge în trecut.

Din păcate, nu. Doar donatorii pot beneficia de produse în contul unităților donate fiindcă și ei au ajutat la rândul lor alți căței. Din fericire, nu sunt foarte multe cazuri deoarece sănătatea donatorilor noștri este monitorizată regulat și orice problemă ar putea avea este descoperită la timp și tratată înainte de a ajunge în stare critică.

Desigur, orice nou donator este binevenit, chiar dacă motivul pentru care o face este o situație tristă și critică. Atenție, însă! Dacă este adus un donator nou, acest lucru nu înseamnă că beneficiarul va primi sângele gratuit, ci va trebui să acopere costurile pungii de recoltare, manoperei în sine și a testelor aferente. Uneori, aceste costuri sunt chiar mai mari dacă se efectuează toate testele necesare o singură dată. Se poate opta să nu mai fie efectuate testele, pe propria răspundere a beneficiarului, dar nu este recomandarea noastră, chiar dacă se cunoaște istoricul donatorului. Donatorii noștri sunt testați regulat, chiar dacă au parte de cea mai bună îngrijire, fiindcă putem avea surprize neplăcute din cauza pericolelor de la tot pasul – căpușe, țânțari, purici care pot infecta oricând orice cățel.

Produsele sanguine recoltate sunt puse la dispoziția medicilor veterinari din toată țara. Acestea pot fi achiziționate prin comandă telefonică non-stop. Comanda se face exclusiv de către medicul veterinar, iar în situațiile când nu avem posibilitatea de a livra urgent (e posibil ca echipa să se afle în alte deplasări), pot ridica produsele și proprietarii pacienților de la sediul băncii de sânge, dar numai după comanda fermă din partea medicului curant, în limita stocului disponibil.

Daca ai un câine care îndeplineşte cerințele îl poți înregistra ca donator în baza noastră de date şi noi te vom contacta când este nevoie să-l aduci la donat.

Daca nu ai un câine care să îndeplinească cerințele, ne poți ajuta recomandându-ne prietenilor tăi care au câini de talie medie/mare, oferindu-ne ajutor pe bază de voluntariat în organizarea de evenimente de informare sau prin susținerea băncii de sânge printr-o contribuție sub formă de donație. Pentru mai multe detalii poți intra aici: Donează.

Sângele donat de el poate salva un cățeluș lovit de mașină, operat de tumori sau chiar în situația în care are o boală cronică. Cățelușul tău le poate oferi o șansă de a-și trăi mai departe viața împreună cu stăpânii lor. Cu o singură donare, poate salva chiar două vieți.

Lasă-l să fie EROU!

Poți să fii sigur că de sângele lui este întotdeauna nevoie și că ar putea fi de folos chiar unui prieten patruped de-al lui. Majoritatea proprietarilor nu se gândesc că pot ajunge în situația în care chiar cățelușul lor să aibă cândva nevoie de sânge.

Eroii Hemopet fac parte dintr-o mare familie și, atunci când vor avea nevoie, vor fi și ei ajutați la rândul lor.

E simplu și rapid. Durează doar 7 minute procesul de recoltare la centrul nostru de recoltare sau acasă la tine.

E un mod de a arăta că-ți pasă de necuvântătoarele din jurul tău. E un lucru corect și bun pe care poți să-l faci fără prea mare efort.

Dă-ne un telefon și noi îl vom programa la donat! Vizitează pagina noastră de Contact

Costurile unei unități sangvine sunt stabilite în adunarea generală de cei 6 membri fondatori ai băncii de sânge, iar prețurile sunt cele minime care pot fi stabilite în funcție de costurile implicate în tot procesul recoltării, procesării, testării, stocării, livrării produselor și beneficiile acordate donatorilor. Chiar dacă pare un preț mare, o pungă de sânge nu este atât de ieftin de dobândit. Caracterul voluntar nu are de-a face cu costurile aferente produselor sangvine.

O unitate de sânge trebuie recoltată în pungi speciale, trebuie testată de boli parazitare, iar utilizarea celor mai bune teste de pe piață asigură calitatea produselor și diminuează riscurile de infectare a pacienților, trebuie acoperite costurile de livrare și mâna de lucru. Donatorul primește o serie de beneficii gratuite – vaccin anual, hemoleucogramă anuală, testare de grupă după a treia donare, deparazitări interne și externe la fiecare donare, costuri pe care le acoperim din prețul final al unității donate. Caracterul non-profit al băncii de sânge implică orice sumă care rămâne ca profit în urma vânzării produsului sangvin să fie reinvestită în activitatea băncii de sânge, în achiziționarea de echipamente mai performante, în reparația mașinii, în perfecționarea profesională continuă, în materiale promoționale (bandane, flyere, cărți de vizită, etc.).

Hemopet Blood Bank pune la dispoziția medicilor veterinari produse sangvine la un preţ menit să acopere costurile de recoltare, de testare, procesare, depozitare şi distribuție către alte clinici veterinare din toată țara.

Ca orice organizaţie non-profit, ne bazăm pe donațiile oferite de cei care beneficiază de serviciile noastre. Banii primiți pentru fiecare produs distribuit sunt utilizați pentru a asigura funcţionarea băncii de sânge, cât și pentru a susţine dezvoltarea terapiei transfuzionale în medicina veterinară din România.

Orice profit obținut în urma serviciilor prestate de Hemopet va fi reinvestit în echipamentele necesare funcționării băncii de sânge la standarde occidentale.

Recoltarea, depozitarea şi prelucrarea în condiţii de maximă siguranţă a sângelui integral şi a produselor sanguine şi punerea acestora la dispoziția medicilor veterinari din toată țara.

Orice profit de pe urma acestor vânzări este reinvestit atât în banca de sânge cât şi în programe educaționale ce vor ajuta la dezvoltarea acestei ramuri a medicinei veterinare:

  • Organizarea de activităţi de informare a proprietarilor de animale cu privire la importanța donării de sânge
  • Organizarea de cursuri de pregătire, conferinţe şi congrese pentru medicii veterinari

În funcţie de necesitate:

  • Se păstrează ca atare sub formă de sânge integral, în pungi speciale ce conţin anticoagulant, în frigider, cu temperatura monitorizată de 4-6 grade timp de 30 de zile.
  • Se centrifughează într-o centrifugă specială pentru a-l separa în cele 2 componente ale sângelui: celule roşii şi plasmă. Celulele roşii se păstrează în pungi speciale în frigider cu temperatura monitorizată la 4-6 grade timp de maxim 35 de zile. Plasma se congelează şi se păstrează sub formă de plasmă proaspăt congelată timp de un an sau plasmă congelată până la 5 ani la temperatura monitorizată de -18 grade.

Hemopet Blood Bank este prima şi singura organizaţie caritabilă (ONG) din România care se ocupă cu recoltarea, procesarea, stocarea şi distribuirea de produse sanguine în toată țara.
O schimbare a legislației din anul 2005 a permis medicilor veterinari sa stocheze sânge şi în cazul animalelor de companie. Marea Britanie a deschis prima organizaţie de acest fel în anul 2007 punând la dispoziţie până în prezent peste 10.000 de produse sangvine ce au ajutat la salvarea a mii de vieţi.

Evoluția rapidă în medicina veterinară şi în țara noastră a dus inevitabil la necesitatea utilizării terapiei transfuzionale ca metodă de tratament atât în afecțiuni cronice cât şi acute.

Hemopet Blood Bank a fost înființată în anul 2011 și, de atunci, a contribuit la salvarea a peste 2000 de pacienți care au avut nevoie de transfuzii sanguine.

Sediul se află în București, în Piața Romana, în incinta Clinicii Veterinare Hemopet

Plata pentru un produs sau serviciu oferit de Asociația Hemopet se poate efectua cash sau prin transfer bancar în baza unei facturi emise către cabinetul sau clinica veterinară care comandă. Din păcate Asociația Hemopet nu dispune de POS, iar plata la ridicarea produselor de la sediul nostru se face doar cash.

Pentru a putea ajuta medicii din toată țară să aibă acces la produse sanguine, avem nevoie de clinici veterinare partenere în diferite zone ale țării, care să constituie un punct de lucru pentru recoltare.

Echipa Hemopet dispune de o unitate mobilă care va organiza sesiuni de recoltare în alte orașe, deoarece am primit multe cereri din toată țara de a dona sânge. Pentru a realiza acest lucru avem nevoie de sprijinul unui cabinet sau al unei clinici veterinare din acel oraș, de o persoană care să se ocupe de programarea și organizarea donatorilor locali și de minim 10-15 donatori eligibili per sesiune. Este nevoie să se efectueze un screening rapid înaintea înscrierii pe lista donatorilor, iar sprijinul echipei medicale locale este foarte important – trebuie să se asigure că donatorii înscriși sunt eligibili.

Dacă doriți să vă alăturați caravanei Hemopet și să ne ajutați cu găzduirea și testarea inițială a donatorilor, vă rugăm să luați legătura cu un membru al echipei la telefon 0734 625 030.

Pentru mai multe informații despre caravana Hemopet urmăriți-ne pe facebook.